Pensioen opbouw

Tijdens je gehele loopbaan als ondernemer, heb je steeds zelf voor de oplossingen moeten zorgen. Dit zal voor een groot deel zo blijven eens je op pensioen gaat. Wij helpen je graag bij het vinden van de juiste oplossingen zodat ook jij een financieel stressloos bestaan kent tijdens je pensioen.

VAPZ

Het VAPZ, of liever het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen zegt het al zelf. Het biedt een voordelige oplossing om voor jezelf als ondernemer/zelfstandige een aanvullend pensioen op te bouwen.

Via dit VAPZ betaal je minder belastingen en minder sociale bijdragen. Dankzij de besparingen op je sociale bijdrage verdien je 22% van je premie terug en je bespaart 53.50% van jouw premie via de fiscale weg. Daarnaast biedt deze oplossing een gewaarborgd rendement met eventueel een aanvullende winstdeling.

 

Bij een VAPZ kan je kiezen uit twee formules.

  • Het gewoon VAPZ
  • Het sociale VAPZ

De verschillen tussen beide formules kan je vinden in de maximaal te storten premie en in de aanvullende waarborgen.  Deze bedragen veranderen jaarlijks. Neem met ons contact op en we bekijken graag samen met jou wat voor jou de best passende formule is.

Individuele pensioentoezegging (IPT)

Een IPT, of liever de Individuele Pensioentoezegging, is een individuele levensverzekering waarbij je vennootschap de verzekeringsnemer wordt en jij als bedrijfsleider de verzekerde en de rechtstreeks begunstigde bent.

Gezien jouw vennootschap de verzekeringsnemer is, betaalt ook deze de premies van deze IPT. Mocht je vennootschap ophouden te bestaan, blijven de opgebouwde reserves verworven.

Fiscaal aantrekkelijk

Voor je vennootschap:

Je vennootschap mag deze gestorte premies volledig aftrekken als beroepskost. Ook hier geldt de 80%-regel waarbij je wettelijk en aanvullende bedrijfspensioen niet meer mag bedragen dan 80% van je laatste brutoloon.

 

Voor jezelf:

Deze premies worden niet beschouwd als voordelen van alle aard en worden hierdoor dus ook niet onderworpen aan de personenbelasting.

Daarnaast geldt er ook een zeer gunstige belasting bij uitbetaling. Indien je jouw geld terugvraagt voor je 65e verjaardag, schommelt het belastingpercentage tussen 16.5 en 20%. Eens je de leeftijd van 65 jaar hebt bereikt en je bent tot die tijd professioneel actief gebleven, zakt dit zelfs naar 10%.

RIZIV-contract

Indien je kinesitherapeut, apotheker, tandarts of geconventioneerd arts bent, maak je aanspraak om een RIZIV-tussenkomst te ontvangen. Het RIZIV stort deze tussenkomst dan rechtstreeks in je verzekeringscontract. Dit contract lijkt sterk op een sociaal VAPH (zie boven).

Dit RIZIV-contract biedt niet alleen een ruim aanvullende pensioen, maar ook:

  • Kapitaal bij overlijden
  • Een bijkomende waarborg bij arbeidsongeschiktheid,
  • Solidariteitsuitkeringen bij arbeidsongevallen, moederschap, overlijden
  • Mogelijkheid als inpandgeving voor het verwerven van vastgoed
  • Fiscaal aantrekkelijk

Aanvullende waarborgen in VAPZ/IPT/RIZIV

Voor de drie voorgaande oplossingen voor je pensioensopbouw, zijn er telkens nog onderstaande extra waarborgen mee te onderschrijven indien gewenst:

  • Arbeidsongeschiktheidsrente
  • Bijkomende overlijdenswaarborg
  • Waarborg Premievrijstelling

Vraag gerust meer uitleg hierover tijdens een vrijblijvend gesprek.

Investeren in vastgoed via je aanvullend pensioen

Indien je financiële middelen nodig hebt om een onroerend goed te bouwen of verbouwen, kan je een deel van de reeds opgebouwde reserve opvragen. Of je kan ervoor kiezen om het opgebouwde pensioenkapitaal op einddatum van je contract te gebruiken.

Heb je nog vragen?

Geeft deze pagina geen antwoord op jouw vraag? Neem dan meteen contact op met één van onze enthousiaste medewerkers.